Mentalno jako dijete

Snažan mentalni sklop omogućiće djetetu da iskoristi sve svoje potencijale u životu. Međutim, da biste odgojili dijete koje ima snažan um potrebno je izbjegavati određene postupke.

Odgajanje mentalno snažne djece ne znači da djeca neće plakati, biti tužna ili da će biti uspješni u svemu. Mentalno snažna djeca neće biti imuna na poteškoće, ali neće suzbijati svoje osjećaje. Mentalna snaga pomaže djeci da izađu iz problema. Daje im snagu da nastave, iako možda sumnjaju u sebe.

Psiholozi su objasnili da neke stvari i određena ponašanja, koje vrlo često većina roditelja praktikuje da radi treba izbjegavati. Ako želite da vam djeca izrastu u mentalno snažne ljude koji će moći riješiti i najteže životne izazove, treba da izbjegavate:

 1. Stvaranje žrtve od djeteta

Ukoliko dijete dobije jedinicu u školi ili je kažnjeno u vrtiću, ne treba da ga žalite i da mu pokazujete to na način, kao da je jadno ni krivo ni dužno, i da mu je učinjena nepravda. Odbijanje, neuspjeh i nepravda su dio života. Nemojte da učestvujete ako dijete samo nad sobom osjeća sažaljenje. Naučite ih da bez obzira koliko su teške ili nepravedne okolnosti, uvijek mogu preduzeti neke pozitivne radnje kako bi se situacija popravila.

 1. Roditeljstvo bez nametanja krivice

Namećete li djetetu osjećaj krivice, učite ga da je krivica nepodnošljiva. Djeca koja se tako odgajaju neće moći reći “ne” i ako to žele. “Budi prijatelj i dopusti mi da prepisujem od tebe” ili “ako me voliš, ućinićeš ovo za mene”. Djeca odgojena na takav način imaće problem u budućnosti, jer će uvijek imati osjećaj da moraju prvo da misle na osjećanja drugih ljudi, pa tek onda na svoja. Pokažite djeci, da bez obzira što su pogriješili, treba da misle kako da isprave tu grešku, a ne da pate zbog toga.

 1. Stavljanje djeteta u centar svemira

Ako se cijeli vaš život okreće oko djece, oni će odrasti misleći da se svi tako trebaju ponašati prema njima. S tim stavom neće daleko stići u životu. Naučite svoju djecu da se fokusiraju na ono što oni mogu ponuditi svijetu, a ne na ono šta mogu dobiti od njega.

 1. Izbjegavanje straha u životu

Iako bi vas držanje djeteta u staklenom zvonu poštedilo puno muke i straha, ali igrajući na sigurno učite vaše dijete da treba stalno izbjegavati strah u životu. Pokažite svojoj djeci da je najbolji način na koji može pobijediti strah, suočavanje s njim i odgojićete hrabro biće koje će biti sposobno izaći iz svoje zone udobnosti.

 1. Donošenje odluka

Ako djeca odlučuju šta će porodica jesti za večeru ili gdje će ići na godišnji odmor, ona dobivaju moć za koju nisu spremni. Ponašate se prema djeci kao da su jednaka ili šefovi, a zapravo ih lišavate mentalne snage. Dajte djeci priliku da znaju izvršavati naredbe, stvari koje ne žele čuti i da moraju raditi stvari koje ne žele. Neka vaša djeca donose jednostavne odluke uz održavanje jasne porodične hijerarhije.

 1. Očekivanje savršenstva

Očekivati da su djeca uvijek savršena je potpuno nerealno. Učite svoju djecu da je u redu da ne uspiju. U redu je, normalno, ne biti sjajan u svemu što radiš. Djeca koja se trude postati bolja verzija sebe, a ne najbolji u svemu, neće mjeriti sebe prema mišljenju drugih ljudi.

 1. Dozvoljavati djeci da izbjegavaju odgovornost

Dopustiti djeci da izbjegavaju svoje obaveze ili odlazak u vrtić ili odlazak u školu, može biti jako primamljivo za njih. Međutim, neispunjavanje vlastitih obaveza i očekivanje da će te obaveze neko drugi za vas uraditi, mogu stvoriti jako nesigurnu ličnost. Iako želite bezbrižno djetinjstvo za svoje dijete, nemojte raditi stvari za njih i previše im popuštati. Potrebno je da djeca ne budu preopterećena za svoj uzrast, a kroz svoje obaveze razvijaće mentalnu snagu zbog koje će postati odgovorni ljudi.

 1. Štititi djecu od boli

Povrijeđeni osjećaji, tuga i tjeskoba su dio života. Dozvoljavanje da dijete iskusi negativne osjećaje daje im priliku za praktikovanje zone neugodnosti. Pružite svojoj djeci podršku koja im je potrebna kako bi stekli povjerenje u svoju sposobnost da rješavaju neizbježne poteškoće u životu i da se sami izbore sa svojim osjećajima.

 1. Osjećati se odgovorno za emocije svoje djece

Pokušavate dijete razveseliti kad je tužno ili smiriti kad je uznemireno znači da preuzimate odgovornost za regulisanje njegovih emocija. Djeca moraju naučiti kako se nositi sa svojim emocijama. Proaktivno učite djecu zdravim načinima da se nose s emocijama tako da ne zavise o drugima koji će to učiniti za njih.

 1. Ne dopuštate djetetu da čini greške

Ispravljanje domaće zadaće, duplo provjeravanje je li sve spremno za školu i konstantno podsjećanje šta sve trebaju uraditi – nije dobro za budućnost vašeg djeteta. Posljedice neke radnje su veliki učitelj u životu. Neka djeca naprave greške i pokažu kako mogu učiti iz njih, te će postati jači i sposobniji.

 1. Zbunjujuća disciplina s kažnjavanjem

Kazna podrazumijeva da djeca pate, jer su učinila nešto pogrešno. Međutim, disciplina uči kako biti bolji u budućnosti. Podizanje djeteta koje se boji “upasti u nevolju” nije isto što i odgajanje djeteta koje želi odabrati najbolje. Koristite metode koje će pomoći djetetu da razvije samodisciplinu kako bi napravilo bolji izbor.

 1. Koristite “prečice” kako biste izbjegli neugodnosti

Iako ćete sebi olakšati život ako nešto učinite za dijete ili umjesto njega, te “prečice” dugoročno ne pomažu djetetu. Takav model pokazuje djetetu da ne mora puno toga raditi. Naučite ih da su dovoljno jaki da ustraju čak i kad žele odustati.

 1. Zaboravljate na vrijednosti koje učite djecu

Mnogi roditelji ne uče djecu vrijednostima koje su im važne u životu. Često zbog toga, jer se bore sa svakodnevnim haosom i zaboravljaju da moraju gledati širu sliku. Pobrinite se da vaši prioriteti odražavaju ono što najviše cijenite u životu, a to će djeci dati snagu da žive smislen život.

Za djecu koja mijenjaju svijet!

Recommended Posts