Pet stvari oko kojih svaki roditelj treba da bude strog

Postoje stvari na kojima svaki roditelj treba da insistira i bude strog oko njih. Koliko puta ste pomislili da biste voljeli da možete da budete strožiji samo da bi vas dijete poslušalo? Iako vam to nije u prirodi i iako volite opuštenost djeci su potrebna pravila, rutina i određena doza strogoće, inače sve može da izmakne kontroli. Ali, gdje postaviti granice?

Naravno, puno je stvari oko kojih možete uvijek da se dogovorite, za koje nije potrebno striktno pravilo i koje se jednostavno mijenjaju iz dana u dan. Nekada vam neće smetati što skaču po krevetu, a nekada hoće. Možda ste vi tip roditelja koji daje prednost kreativnosti i kome ne smetaju iscrtani zidovi. Ali, to ne može da važi za sve. Ima stvari na kojima svaki roditelj treba da insistira i bude strog oko njih. Evo takvih pet:

Spavanje

Odlazak u krevet je najčešće vođena bitka u skoro svakoj porodici. Roditelji su svjesni da je važno da dijete dovoljno spava i da ono to nikada neće postići samo. Iskustvo nam govori da je mnogo lakši dan sa odmornim djetetom nego onim koje se nije naspavalo.

Posmatrajte vaše dijete, procjenite koliko mu je sna potrebno za dobar odmor i potrudite se svim snagama da mu ga i obezbjedite.

Lijepi maniri

Manirima se iskazuje poštovanje i uviđajnost prema drugima i to je stvar od koje ne treba odustati. Koliko god vam sada bilo mučno i dosadno ponavljanje i podsjećanje djeteta da kaže “molim”, “hvala”, “dobar dan” ili “doviđenja”, morate da imate širi pogled na stvari. Vaše dijete će zbog toga odrasti u kulturnu osobu kojoj su sva vrata otvorena.

Ljubaznost

Sigurno ne želite nevaspitano dijete koje maltretira druge, govori ružne riječi i smišlja zle planove. Da biste spriječili takva ponašanja morate da djelujete već od ranog djetinjstva i ne pokažete nikakvu toleranciju na neljubaznost prema bilo kome.

Učite djecu da uvijek stavljaju brata ili sestru na prvo mjesto, da se brinu o njima. Tako ćete ih naučiti obzirnosti, ljubaznosti, odmjerenosti prema svima. A ove osobine su važne za cio život.

Odgovornost

Šta god vam smetalo oko školskog sistema, domaćih zadataka, početka časova i sl. vaše dijete ne treba to da zna. Važno je da ga naučite odgovornosti i poštovanju pravila i obaveza koje nameće škola. Ovo važi i za vannastavne aktivnosti koje izaberu i bilo koju drugu obavezu koju preuzmu na sebe.

Da biste ovo postigli morate biti strogi oko stizanja na vrijeme, vježbanja sa određenim instrumentom, ali i oko brige o sopstvenim stvarima, kućnom ljubimcu, nadoknadi slomljenih ili izgubljenih stvari, štete i sl. Odgovornost za sebe, lične stvari i druge su važne životne lekcije.

Zdravlje

Briga o sopstvenom zdravlju je takođe jedna od najvažnijih životnih lekcija i vještina. Počnite od sebe i svog primjera. Pokažite djeci kako se živi zdravo vodeći aktivan život i birajući zdravu hranu. I dovoljno je da to bude malo, ali svakodnevno. Hodajte do škole, izađite napolje da se igrate, smanjite vrijeme ispred ekrana, družite se, naučite da se opustite i sl.

Sve ovo će vam pomoći da postavite jake temelje za zdrav život vaše djece.

Izvor

 

 

 

Recommended Posts