Razvoj fine motorike kod djece

Razvoj fine motorike važan je za cjelokupan razvoj svakog djeteta. Pojam fina motorika odnosi se na male pokrete ruku, prstiju na rukama i nogama, jezika i malih mišića lica. Ipak, kada se govori o razvoju fine motorike obično je fokus na pokretima ruke i prstiju na rukama.

Zašto se o tome priča i zašto je dobro razvijena fina motorika važna?

Djeca koja nemaju dobro razvijenu motoriku muče se sa zadacima koji uključuju korištenje sitne motorike prstiju i ruke kao što je npr. pisanje. Dijete koje nije u stanju držati olovku na način koji omogućava nesmetano pisanje, fokusira se na problem koji ima s držanjem olovke umjesto na samo pisanje i time mnogo gubi.

Istraživanja su pokazala da postoji snažna veza između razvijenosti motorike ruke i prstiju sa razvojem govora kod djece. Razvijenost jednog proporcionalna je razvijenosti drugog. Kada zaostaje razvoj fine motorike, zaostaje i razvoj govora, iako naravno ima i iznimki.

Dakle, aktivnije dijete koje više hoda, trči, skače, penje se i provlači zbog razvijenije grube motorike ima bogatiju spoznaju o svijetu i potrebne su mu riječi kojima će izraziti svoje iskustvo, pa će ih i pronaći. Dijete koje se bavi i aktivnostima za razvoj fine motorike, doživljavat će svijet oko sebe i osjetom dodira pa će tako vlastitim iskustvom naučiti šta je teško, lako, malo, veliko, glatko, meko, hrapavo, hladno, toplo… Što je veća interakcija djeteta sa svijetom koji ga okružuje, bit će veće i njegovo životno iskustvo, a samim time i bogatiji rječnik kojim će se dijete izražavati i svoja iskustva dijeliti sa nama.

Igrice prstićima, gdje izgovarajući stihove, otvaramo jedan po jedan prstić i malo ga zarotiramo na vrhu, slaganje kockica i slagalica, modeliranje plastelinom i crtanje postoje upravo zato kako bismo potaknuli razvoj fine motorike kod djeteta. Sve to će omogućiti djetetu da bez problema savlada pisanje, vezanje vezica na cipelama, rezanje makazama i drugo.

Za razvoj fine motorike ne trebaju vam skupi materijali, igračke i slično. Sve što imate u kuhinji, u kući može biti od koristi. Kašika, štipaljke za veš, prazna ambalaža, pinceta, papir, makaze…

A, evo i nekih ideja:

1.  Dvije zdjelice i malo sitne tjestenine za supu, kao što su slova, također omogućava zanimljivu zabavu od koje dijete ima koristi. U jednu zdjelicu stavite malo tjestenine. Neka je dijete uzima prstićima i prebacuje u drugu zdjelicu.

2.  Uzmite praznu plastičnu bocu i dajte djetetu slamke da ih u nju ubacuje.

3.  Nizanje perlica na konac.

4.  Šivanje kartona. Na kartonu čavlom izbušite rupice u različitim oblicima, npr. osnovne – krug, kvadrat, trokut i sl. Kupite veću iglu i u nju udjenite vunu pa pokažite djetetu kako da šije. (Ovo je aktivnost za starije klince, 4+)

5. U kartonu možete napraviti i model cipele i rupice koje takođe izbušite čavlom, a zatim stavite vezicu za cipele pa dijete može vježbati ovu vještinu.

6. Dajte djetetu svoju bluzu sa mnogo gumbića da ih zakopča i otkopča.

7. U dublju tacnu stavite malo palente ili brašna. Dijete može prstićem šarati ili oni veći crtati/pisati.

8. Napunite posudu rižom ili palentom ili što god slično imate pri ruci. Neka dijete zaroni rukice unutra i prebire rukama po tome.

Dobro razvijena fina motorika šake omogućava djetetu da se, kada krene u školu može usredotočiti na zadatak koji je pred njega stavljen. Tako ne troši vrijeme i trud da ispravno drži olovku i njome manevrira, što će mu donijeti i dobre rezultate. Vještinu vezanja vezica i korištenje noža i viljuške za vrijeme obroka djetetu će dati samopouzdanje i ponos. Zato uključite neke od zanimljivih i zabavnih aktivnosti u vaše dane. Dijete će se zabaviti, ali i dobiti vještine koje će mu zauvijek biti od koristi.

Recommended Posts