7 načina kako poboljšati razvoj dječijeg mozga

Vaše malo dijete od rođenja do treće godine života uči brzinom svjetlosti, stvarajući 700 novih neuronskih veza svake sekunde. Vi mu možete pomoći u ostvarivanju svog potencijala, jer na razvoj i rast mozga utiču mnogi faktori, uključujući odnose koje dijete stvara sa drugim ljudima, njegova iskustva i okolina.

Ljudski mozak počinje se razvijati vrlo rano, samo 3 sedmice nakon začeća, ali na mnogo načina razvoj mozga traje cijeli život. Razlog tome je što isti događaji koji oblikuju mozak za vrijeme razvoja su takođe odgovorni i za memorisanje informacija, uključujući nove vještine i sjećanja tokom života svakog čovjeka. Glavna razlika između razvoja mozga kod djeteta u odnosu na odraslu osobu je stepen razvoja. U ranim godinama života mozak je puno fleksibilniji nego u kasnijim fazama života. To ima i pozitivnih i negativnih strana. Pozitivna strana je ta što je dječiji mozak otvoreniji za učenje i uticaje koji ga obogaćuju. Negativna strana je ta što je dječiji mozak podložniji razvojnim problemima ako dijete kod odgoja nema adekvatnu njegu, podršku i usmjeravanje.

7 načina pomoću kojih možete biti sigurni da pomažete svome djetetu kod razvoja mozga su:

1. Vjerujte svojim instiktima

Uz sve savjete koje novopečeni roditelji imaju sa svih strana – putem interneta, časopisa, blogova i od dobronamjernih prijatelja i rođaka, može biti teško podijeliti korisne informacije od beskorisnih. Dobra vijest je da ako imate osjećaj da je nešto ispravno za vas i vaše dijete – obično ste u pravu! Naravno, trebate pročitati sve što vam je dostupno i konsultovati se s drugima je sasvim u redu, ali uvijek slušajte svoj unutrašnji glas. Grlite svoje dijete i budite mu blizu

2. Grlite svoje dijete i budite mu blizu

Većina roditelja voli se maziti sa svojim bebama, ali možda se osjećaju kao da djeca kada dođu do određene dobi ne trebaju više toliko zagrljaja. Nije tako. Grljenje je JAKO korisno, ne samo za djecu nego za ljude uopšte. Nekoliko istraživačkih studija potvrđuju da je grljenje djece ne samo ugodno za roditelja i dijete, nego može rezultirati sretnijom, zdravijom, znatiželjnijom djecom.

3. Pjevajte!

Vaše dijete nije briga imate li sluha ili ne, jedino je važno da mu pjevate. Možete izmisliti vlastite riječi i melodije ili pjevati neke iz svoga djetinjstva ili s radija. Možete pjevati o onome što radite, gdje idete taj dan – samo pjevajte! Vi ćete se zabaviti, oni će uživati i pomoći ćete mladom mozgu da se razvija.

4. Pokret i igra

Igrajte se, budite smiješni i krećite se sa svojom bebom. Aktivnosti koje uključuju pokret potiču razvoj djeteta na svim područjima, uključujući duštveno-emocionalne vještine kao što su samopouzdanje i saradnja. Mozak voli vježbe i pokret, stoga je ovaj tip stimulacije ključan, jer se djeca moraju kretati da bi učila.

5. Učenje stranog jezika

Nema ništa komplikovanije od učenja još jednog jezika, a dječji mozgovi su unaprijed programirani za upijanje drugih jezika osim materinjeg. Izlaganje stranim jezicima na dosljedan i zabavan način dok su jako mali, priprema ih za doživotno učenje, pružajući im korijene i temelje koji su im potrebni za rast mozga. Ako i ne znate neki strani jezik, čak i pjevanje na drugim jezicima pomaže.

6. Pohvalite svoju djecu

Svi volimo imati nečije odobravanje, pa ni vaše dijete nije drugačije. Koncentršite se na ono što dijete dobro radi i pohvalite ga, tako će dijete ponoviti takvu radnju. Divljenje njegovom napretku je baza koja će postaviti temelje za cijeli život.

7. Uključite dijete u svakodnevne aktivnosti

Uključivanje djece u pravi rad svakodnevnog života daje im smisao i osjećaj uspjeha, uči vrijednim životnim vještinama i sprječava ‘loše ponašanje’ koje se često pojavljuje kada djeca traže našu pažnju. Bez obzira na zadatak, obično postoji barem mali način na koji vam dijete može pomoći ako mu pokažete kako.


Recommended Posts