Aktivnosti na moru koje su korisne za govor, senzornu integraciju i psihomotorni razvoj djeteta

Zabavu na plaži pretvorite u učenje.

Rijetko koje dijete ne voli more. Uglavnom ga sva djeca željno iščekuju, da bi uživali satima na plaži igrajući se vodom i pjeskom na suncu. Ponekad se roditeljima učini da su suvišni u toj igri koju djeca i bez njih lijepo organizuju. Ovo su aktivnosti za vas i vaše dijete koje ne samo da će biti zabavne, već su i korisne za njegov razvoj.

Šta vam je potrebno od materijala? 

Kofica, lopatica, grabulja, modle za igranje u pjesku, kamenčići, prazne plastične čaše, lopta.

Aktivnosti koje možete da organizujete sa vašim djetetom:

Skupljajte u koficu kamenčiće, a zatim ih vadite i brojite do 5 ili 10

Možete odmah posle toga prebrojavati i prste na rukama i nogama uz blago istezanje i dodirivanje svakog prsta. Na sličan način punite koficu lopaticom i kada dijete ubaci svaku lopaticu u koficu Vi brojite. Na ovaj način se uči brojanje i prebrojavanje do 5 ili 10 u zavisnosti od uzrasta djeteta.

Sipajte pjesak u koficu i kada je napunite prosipajte i to ponavljajte više puta i pustite dijete da pokuša da imitira

Plastične čaše takođe možete puniti pjeskom, kamenčićima ili vodom i prosipati ili presipati iz jedne čaše u drugu, i učiti pojmove puno/prazno, ima/nema, teško/lako. Ujedno vježbate i koordinaciju ruku. Ako djetetu prija može da stavi obje ruke u pjesak i da ih naizmjenično vadi i uranja u pjesak. Na taj način se upoznaje sa teksturom pjeska i dobija taktilnu stimulaciju.

Ubacite kamenčiće različitih veličina i oblika u dvije posude. U jednu posudu sipajte suv pjesak, a u drugu mokar pjesak iz vode. Nakon toga kažite djetetu da izvadi sve kamenčiće iz obje posude.

Na ovaj način dijete se upoznaje sa različitim teksturama, veličinama, temeperaturom (topalo/hladano), dobija odgovarajuću taktilnu stimulaciju, a istovremeno vježba hvatanje i finu motoriku. Ovu aktivnost možete izvesti tako što ćete  jednu posudu staviti sa lijeve strane, a drugu sa desne strane i reći djetetu da suprotonom rukom vadi kamenčiće iz posuda (npr. lijevom rukom da uzima kamenčiće iz posude sa desne strane i obrnuto). Pri izvođenju ove aktivnosti dijete prelazi središnju liniju tijela i razvija bilateralnu integraciju i koordinaciju.

Lopaticom može kopati po pjesku, sipati kamenčiće, iz kofice izbacivati pjesak i pri ovim aktivnostima vježbati finu motoriku odnosno motoriku šake. 

Grabuljom šarajte po pjesku. U brazde možete ubacivati sitne kamenčiće vježbajući kako finu motoriki tako i koordinaciju oko-ruka. Ako napravite brazde različite dužine i debljine tražite da Vam dijete pokaže najkraću, a zatim najdužu, tanku, a zatim debelu i tako vježbajte pojmove kratko/dugačko, tanko/debelo. 

U plićaku 

Možete sa modlama za pjesak praviti različite oblike i tako vježbati koordinaciju oko-ruka i koordinaciju ruku. Ako su modle različitog oblika i boja možete ih odvajati  po boji, veličini i obliku. Bacajte kamenčiće što dalje u vodu kako bi dijete jačalo mišiće ruku i prilagođavalo tonus šake, odnosno jačinu kojom će bacati.

Neka dijete što više hoda boso po pjesku kako bi bolje osjetilo svoje korake i stopala.

Pustite ga da hoda i trčkara i po plićaku da osjeti otpor vode. Kada je u vodi sa gumom ili mišicama pasivno mu pomjerajte ruke kroz vodu ka gore i dole, kružne pokrete rukama vježbajući pojmove gore/dole, u krug. Ako je dijete veće možete ruke pomjerati i ispred njega, iza njega, na stomak, na leđa, glavu, uz imenovanje dijelova tijela gdje se stavljaju ruke. Noge takođe možete pomjerati naprijed/nazad, savijati u koljenima, prelaziti preko butina, savijati prste na stopalima takođe uz imenovanje dijelova tijela. Na ovaj način ćete djetetu pružiti pored proprioceptivne stimulacije (dubokog senzibiliteta)  ruku i nogu, osvješćivanje i učenje djelova tijela i pojmova vezanih za prostornu orijentaciju.

Zajedno sa djetetom možete ubacivati u vodu kamenčiće različitih oblika, težina i veličina

To možete činiti sa različitih udaljenosti (npr.da budete tik pored vode ili nekoliko metara dalje), uz opisavanje načina na koji bacate kamenčiće različitih težina, zvukova koji proizvode kamenčići prilikom pada u vodu i slično.

Loptom 

Se možete dobacivati na udaljenosti do koje dijete može da dobaci. Ako je dijete većeg uzrasta probajte da mu kažete da baci loptu, a zatim da pljesne i da to radi svaki put kada Vam baca loptu. Ako je lopta manja zadatak će biti teži. Možete igrati odbojku, između dvije vatre, badminton. Veličinu lopte i igre birajte u odnosu na uzrast Vašeg djeteta (manje dijete veća lopta, veće dijete manja). Ovim aktivnostima dijete vježba koordinaciju ruku i nogu, spretnost, prilagođavanje jačine pokreta zadatku i uvježbava motoriku čitavog tijela.  

Na kraju igranja podsjetite dijete da skupi svoje igračke prije odlaska sa plaže i da ih ponese kako bi moglo opet da se igra.

Ovo su samo prijedlozi na koji način vrijeme provedeno na plaži sa svojim djetetom možete učiniti i lijepim i korisnim. 


Recommended Posts