Djeca i učenje stranih jezika

Omogućite djetetu značajnu početnu prednost, koja se može postići učenjem stranog jezika u ranoj fazi života.

„Koliko jezika znaš, toliko vrijediš“ latinska je izreka koja najbolje dočarava bogatstvo koje stičemo poznavanjem i korištenjem nekog stranog jezika. Riječ je o bogatstvu koje se tokom života uvećava (što nije nužno slučaj s materijalnim) i čovjeku donosi višestruke koristi – poznavanje stranog jezika omogućava mnogo više od pukog sporazumijevanja.

Kako je komunikacija mnogo više od razgovora, tako je i komunikacija na stranim jezicima dragocjen uvid u različite kulture i svojevrsni prečac u nove svjetove. Ona pruža dublje iskustvo upoznavanja mjesta i ljudi.

Višestruke koristi učenja stranog jezika

Učenje stranog jezika, posebno od ranije dobi, donosi brojne koristi: širi svjetonazore, razvija uvažavanje drugih kultura, osjetljivost i toleranciju, pomaže u učenju drugih jezika te, konačno, donosi prednost na tržištu rada, lokalnom i globalnom. Učenje stranog jezika povećava govorne vještine djeteta, a istraživanja pokazuju da pozitivno utiče na memoriju, planiranje, te sposobnosti multitaskinga.

Dvojezične bebe mogu brže napredovati

Bebe započinju učiti čim se rode, stoga za sve navedeno vrijedi: što ranije, to bolje! Rana stimulacija podstiče stvaranje neuronskih sklopova, zbog čega je izlaganje djeteta stranom jeziku u što ranijoj dobi najbolji način za stvaranje veza među neuronima te povećanje djetetove sposobnosti za intelektualni razvoj. U usporedbi s jednojezičnom, dvojezična djeca postižu znatno bolje rezultate. Što ranijem izlaganju djece stranom jeziku, baš kao što je slučaj s maternjim jezikom stvara odgojno okruženje slično prirodnom procesu usvajanja maternjeg jezika.

Dječiji je mozak programiran za učenje jezika sve do šeste godine, a u tom se periodu u neuronskim putevima stvaraju dragocjene veze koje se kasnije više ne mogu formirati. Zato, pružite svom djetetu priliku da nauči najmanje jedan strani jezik, jer će to znatno povećati kapacitet dječijeg mozga, te mu podariti doživotno poznavanje dodatnog jezika.

Pozitivan pristup

Kao kod djeteta koje progovori svoju prvu riječ, pa nastavlja jer je za to ohrabreno tako i učenje stranog jezika se temelji na ohrabrivanju i pohvalama.

Učenje, razvoj i zbližavanje kroz igru

Učite i zabavljajte se sa svojim djetetom. Kroz igru, slike i slušanje audiosadržaja omogućava se neprekidno izlaganje stranom jeziku, a iznimno je važno u ranoj dobi. Učite dijete uz muziku, pokrete i igru.

Recommended Posts