Važnost kvalitetnog sna za razvoj djeteta

San i kvalitetno spavanje

San i kvalitetno spavanje direktno utiče na dječiji psihički i fizički razvoj. Takođe, san je bitan faktor koji utiče, kako kod odraslih, tako i kod djece, na dnevnu energiju i raspoloženje.

Nedostatak sna kod djece može uticati i na njihovo raspoloženje, koncentraciju i obavljanje svakodnevnih zadataka. Na primjer ako su djeca nenaspavana lako se mogu naljutiti zbog sitnice.

Ako se pitate koliko sna trebaju djeca i tinejdžeri trebate znati da djeca što su manja treba im više sna. Preporučuje se da djeca od tri do pet godina trebaju spavati deset do 13 sati, dok djeca od šest do 13 godina trebaju dnevno devet do 11 sati sna. Ono što trebate izbjegavati jeste da djeca ove dobi imaju manje od osam sati sna.

Hormon somatotropin

Osim toga kada dijete spava tijelo proizvodi somatotropin – hormon rasta koji je izuzetno bitan za zdrav rast djeteta, a količina sna utiče i na njihovu znatiželju i kreativnost.

I tinejdžeri svake noći moraju spavati osam do deset sati sna. Iako vole ostati budni do kasno u noć, manjak sna i kasan odlazak na spavanje mogu dovesti do poremećaja bioritma, što značajno smanjuje sposobnost učenja.

Ako tinejdžeri imaju premalo sna, mogu imati problema i sa imunitetom, te veću sklonost depresiji i pretilosti. Razlog tome je što nedostatak kvalitetnog noćnog sna rezultira niskim nivoom energije, a dovodi do veće žudnje za tzv. “praznim” kalorijama. “Prazne” kalorije, koje nalazimo u fast food i čipsu, mogu dovesti do oslabljenog imuniteta i smanjene koncentracije.

Drijemanje poslije škole takođe nije dobro, jer ukoliko se popodnevni san oduži to će imati negativan uticaj na kvalitet noćnog sna. Osim toga previše spavanja za vrijeme vikenda narušava prirodni ritam spavanja.


Savjeti za kvalitetan san

Pokušajte od najranije dobi osigurati djetetu redovan ritam odlaska na spavanje. Uvedite jedan ili više rituala koji će se svaki dan odvijati otprilike u isto vrijeme, a prema kojima će dijete prepoznati da se bliži vrijeme odlaska na spavanje.

To može biti kupanje, čitanje priče, slušanje omiljene muzike ili ispijanje toplog napitka. Osim toga djetetu/tinejdžeru pred spavanje ograničite korištenje tableta ili kompjutera jer se može negativno odraziti na miran san zbog remećenja cirkadijalnog sustava. Isključite li im internetski modem vaše dijete neće biti izloženo poznatom negativnom efektu plavog svjetla zaslona mobitela ili iPada, koji dokazano narušava noćni san.

Osim toga da bi djeci omogućili dobar i kvalitetan san uvijek je dobra ideja da investirate i u kvalitetan dječiji madrac. Kada birate pravi madrac za svoje dijete, morate imati na umu i udobnost i izdržljivost. Dječiji madraci moraju da se sastoje od materijala koji pruža udobnost i podupire tijelo djeteta dok ono spava.

Recommended Posts