5 čarobnih knjiga uz koje će djeca obožavati čitanje

Putovanje u svijet mašte

Najbolji način da kod djece probudimo interesovanje za čitanje, probudimo njihovu kreativnost, navedemo i na razmišljanje i odvedemo ih u svijet mašte jeste kroz ovih nekoliko knjiga.

Svima je jasno koliko je kultura čitanja oslabila u našem društvu. Potrebno je na vrijeme mališanima ukazati na važnost i ljepotu čitanja. Usađivanje kvalitetnih navika kod djece je važno započeti od malih nogu. Ono što djeca nauče u svom domu, kasnije će i van njega primjenjivati. 

U mlađem dobu je najznačajnije izazvati čulnost i maštovitost kod djece. Najbolji razvoj djeteta jeste upravo kroz igru i zabavu, a nismo ni svjesni koliko književnost može pobuditi kreativnost i inovativnost kod djece.

Dajemo vam nekoliko primjera knjiga koje će mališane momentalno odvesti u svijet mašte.

1. Pipi Duga Čarapa, Astrid Lindgren

Astrid Lindgren nam je u ovoj knjizi dala priču o djevojčici neobičnog izgleda, koja je bez roditelja, živi totalno drugačiji život od ostale djece, upada u razne avanture i uživa u igri. Ova knjiga slavi slobodan duh djeteta, život bez konvencija i pravila. Djevojčica je hrabra i odvažna, ima konja i majmuna kao kućne ljubimce, i ne preza ni od koga.

Kao podlogu ove knjige možemo primjetiti i tužnu priču o djetetu koje je ostalo bez roditelja, osuđeno da se brine samo o sebi. Ipak, ova djevojčica nam pokazuje koliko uspjeva sama da izađe na kraj sa raznim problemima i da se brine sama o sebi. Vjerujemo da će  svako dijete uživati i smijati se čitajući o nesvakidašnjim zapletima u koje upada ova djevojčica.

2. Alisa u zemlji čuda, Luis Kerol

Ova knjiga će naročito biti interesantna mališanima upravo jer je cijela oslikana nevjerovatnim bićima i situacijama. Djevojčica koja pada kroz zečiju rupu dospjeva u svijet mašte. Djeca će sigurno uživati čitajući o nevjerovatnim bićima, životinjama koje govore, nesvakidašnjim situacijama. 

3. Guliverova putovanja, Džonatan Svift

Ukoliko vaši mališani obožavaju putovanja, ova knjiga će im se sigurno dopasti. Najpre će uživati u prva dva dijela: “Putovanje u Liliput” i “Putovanje u Brobdingnag”.

U Liliputu se djeca susreću sa Guliverom koji dolazi u zemlju Liliputanaca, minijaturnih stvorenja naspram kojih je on prikazan kao džin. Mališani će se zaceniti od smjeha čitajući o nedaćama jednog džina u svijetu Liliputanaca. U drugom dijelu će moći da čitaju o obrnutoj situaciji, patuljak koji se našao među džinovima. Tu će moći i da se smiju, ali i da se sažale na nevolje u koje upada patuljak. U svakom slučaju, ovu knjigu mališani ne smiju propustiti. 

4. Nina i tajna osme note, Muni Vičer

Nina je djevojčica koja otkriva drevne tajne starog Egipta. Maleni čitatelji će zaista uživati u otkrivanju nevjerovatnog svjeta piramida, mumija, hijeroglifa, a vjerujemo i da će u njoj pronaći inspiraciju za igru. Ovo će zaista probuditi istraživački duh kod mališana. 

5. Hari Poter, Dž. K. Rouling

Ovaj serijal knjiga je omiljen i djeci i starijim čitateljima. Hari je postao junak omiljen čitateljima različitog uzrasta. Serijal se sastoji iz osam knjiga, tako da u njima djeca mogu uživati u raznim situacijama u koje dolazi  ovaj zaista neobičan junak.

Hari je učenik škole magije, prolazi kroz nevjerovatne avanture sa svojim drugarima. Iako se i ovde radi o neobičnim i nestvarnim situacijama, ova knjiga je ipak namjenjena malo starijoj djeci. Kasnije, djeca mogu uživati i u filmovima koji su urađeni na osnovu ove knjige.  

Recommended Posts