Naučite dijete da upravlja svojim vremenom

Pravilno upravljanje vremenom može pomoći mališanima da ostvare svoje ciljeve i realizuju planove, te je ovaj vid organizacije ne samo djetetov zadatak, već kolektivna obaveza cijele porodice, posebno roditelja.

Ravnoteža između školskog/poslovnog i privatnog života je jednako važna za djecu kao i za odrasle. Кada odrastu, oni će morati efikasno da upravljaju svojim vremenom. Samo pravilno upravljanje vremenom može im pomoći da ostvare svoje ciljeve i realizuju planove. Postoji mnogo načina na koje možemo potrošiti naše vrijeme. Vještine upravljanja vremenom nam pomažu da napravimo svjesne izbore, tako da trošimo vrijeme radeći stvari koje su nam važne i vrijedne.

Stvarno razumijevanje koncepta vremena dolazi nešto kasnije u životu i nema osobe koja nije iskusila negativne posljedice proizašle iz nepriznavanja ili nerazumijevanja važnosti upravljanja vremenom.

Кako naučiti dijete da manipuliše mnogim obavezama – školom, zadacima, sportom, hobijima? Teorija je jedna stvar, ali praksa je druga. Djeca uče ako su strpljivo podučavana, ali će modelirati svoje upravljanje vremenom na način na koji to roditelji čine.

1. Realni ciljevi

Treba da razumijemo jedinstvene sposobnosti naše djece i da im postavimo realne ciljeve, u skladu sa njihovim mogućnostima. Takođe, ciljevi treba da budu samo-vođeni, a ne samo izvršavanje roditeljskih ciljeva.

2. Razvijanje svjesti o vremenu

Кada se vrijeme izgubi, nikada se ne može vratiti. Pomozite im da razviju veću svjest o vremenu učeći ih kako da procjene količinu vremena potrebnog za završetak rutinskih zadataka. Кada djecu podučavamo vještinama upravljanja vremenom, važno je ne samo razumjeti koncept stizanja na vreme, već i potencijalne posljedice kašnjenja. Za djecu koja imaju poteškoća sa prelaskom iz jedne aktivnosti u drugu, korisno je roditeljsko podsjećanje o preostalom vremenu za aktivnost.

3. Vrijeme za spavanje

Olakšajte djeci da se vrate u stalnu rutinu spavanja jednu ili dvije nedjelje prije početka škole. Djeci uzrasta od pet do 12 godina potrebno je 10 sati spavanja dnevno. Postavite razumno vrijeme za spavanje i držite se toga.

4. Planiranje i organizovanje

Roditelji treba da navedu djecu da planiraju sve svoje aktivnosti. Da li vaše dijete treba da spakuje knjige, sveske, pribor? Da li mu je potrebna sportska oprema posle škole? Planiraju se jednostavni poslovi kao što je organizovanje školskih torbi i pripremanje odjeće i obuće prethodne noći. Time će se smanjiti vrijeme provedeno u potragama u posljednjem trenutku. Uvijek možete promijeniti plan, ali je pretpostavka da ga imate! Budite fleksibilni. Neočekivane stvari se dešavaju, prioriteti se mijenjaju; dobro je da adekvatno odreagujemo, upravo znajući šta su prioriteti. S tim u vezi, djeca bi morala naučiti da odlučuju koji poslovi postaju važni i hitni, te im pristupati u skladu s tim. Nisu sve obaveze podjednako važne.

5. Radna navika mjesta i vremena

Radni prostor ili kutak – dobro osvjetljen, provjetren… Stalni radni prostor je važan za sticanje radnih navika. Takođe, važno je da otkrijemo svoj ritam učenja, rada (navika vremena). Кada se pronađe optimalno vrijeme za učenje u toku dana, važno je svakodnevno ga poštovati jer na taj način dijete postepeno stvara naviku da svaki dan u to vrijeme obavlja školske obaveze. Postavljanje obrazaca za sve aktivnosti osigurava da djeca lako mogu da ih prate. Dakle, ohrabrite djecu da razviju rutinu.

6. Uklonite “kradljivce vremena”

Ako je dijete ometeno distraktorima – televizijom, telefonom, kompjuterskim igrama ili društvenim mrežama, potrebno je nametnuti ograničenja. Internet je dobar alat za istraživanje, ali i uzrok odlaganja važnih zadataka.

7. Umor

Planirajte vrijeme za opuštanje i odmor.

Recommended Posts