Igračke koje potiču kreativnost kod djece

Sa ubrzanim razvojem tehnologije, igračke naše mladosti sve rjeđe viđamo u izlozima trgovina. Međutim, neke od njih, poput bojica ili plastelina, vrlo su korisne, te mogu pomoći u razvoju vašeg djeteta.

Vjerovatno svako od nas ima lijepe uspomene vezane za dane provedene kao dijete, crtajući i igrajući se bojicama ili plastelinom. Osim što su izuzetno zabavne, ove igračke imaju i vrlo dobar uticaj na dječiji razvoj.

Donosimo samo neke od razloga zašto djetetu pokloniti baš ove igračke.

Poboljšavaju motoričke sposobnosti

Crtanje bojicama i igranje plastelinom poboljšava motoričke sposobnosti kod male djece. Naime, pokreti prstima te, držanje bojica povoljno utiču na razvoj mišića u prstima i rukama. Jednom kada krenu učiti pisati to će im biti od velike koristi jer će mišići već zapamtiti bitne pokrete. Igranje, stiskanje i oblikovanje plastelina isto tako jača mišiće ruku, te postavlja temelje za buduće aktivnosti, poput rukovanja npr. makazama. Igranje sa ovim igračkama stimuliše kreativnost još od malih nogu.

Stimulišu kreativnost

Bilo da samo popunjavaju bojanke ili prave vlastite crteže, djeca na ovaj način dolaze do novih ideja prirodnim putem. Plastelin na sličan način potiče kreativnost, a mogućnost igre s njim zaista je neograničena. Od pravljenja životinja do ukrasa za jelku, plastelinom možete raspiriti maštu vašeg mališana u trenu.

Popravljaju raspoloženje

Na osnovu istraživanja, dokazano je da crtanje može popraviti raspoloženje djece. Naime, istraživači su djecu prvo doveli u loše raspoloženje tako što su ih potaknuli da razmišljaju o nekom događaju iz prošlosti koji ih je rastužio ili razočarao. Zatim su djeca podijeljena u dvije grupe. Jedna grupa djece je crtala taj loš događaj, a druga grupa je crtala vlastitu kuću. Druga grupa koja je crtala kuću pokazala je znatno bolje raspoloženje od prve grupe, nakon crtanja. Crtanje može biti i odličan način oslobađanja od stresa, za djecu koja na taj način lako mogu iskazati svoje osjećaje ili probleme koje ih tište.

Uče o bojama i oblicima

Vrlo je jednostavno, igranjem raznobojnim bojicama i plastelinom djeca na direktan način uče raspoznavati različite boje, od osnovnih do kompleksnijih nijansi. Stvaranjem različitih oblika s plastelinom, te crtanjem istih djeca uče o različitim oblicima, poput trokuta ili kvadrata. Ova znanja koristiće im kasnije, pogotovo u školi kada krenu učiti o njima.

Pospješuju vizuelnu analizu

Mala djeca još ne razumiju u potpunosti koncepte poput udaljenosti, razlike u veličinama ili teksturama. Crtanjem ili stvarnanjem oblika plastelinom, na kreativan način možete ih naučiti ovim konceptima. Na primjer, ako zadate djetetu da nacrta objekte iz njihove okoline koji su na različitim udaljenostima ili različite veličine, motivišete ga da vizuelno analizira svoju okolinu, promišlja o ovim konceptima, te kako ih predstaviti na crtežu ili u plastelinu.

Razvijaju koordinaciju

Rukovanje bojicama i plastelinom razvija nekoliko vrsta koordinacije. Ona prva je koordinacija između očiju i ruku, koja se prirodno razvija dok dijete očima prati svoj rad. Druga vrsta koordinacije je tzv. bilateralna koordinacija. To je sposobnost usklađenog korištenja lijeve i desne strane tijela, u ovom slučaju ruku. Kako u crtanju, tako i u igranju plastelinom, dijete će se koristiti s obje ruke i na taj način jednostavno razvijati bilateralnu koordinaciju.

Uče kreativnom rješavanju problema

Od svih dječijih aktivnosti, crtanje je posebno dobar način učenja sposobnosti rješavanja problema. Kada vaše dijete crta, ono mora na kreativan način shvatiti kako nacrtati, na primjer određeni dio tijela ili životinju. Isto tako mora kreativno shvatiti kako da određene emocije, različite teksture ili oblike uspješno predoči na papiru.

Poboljšavaju koncentraciju

Kod male djece sposobnost koncentracije na jedan zadatak tek je u razvoju. Upravo zato je crtanje ili igranje plastelinom dobar način razvoja iste. Fokusiranjem na jedan zadatak, bilo to crtanje određene slike ili pravljenje određenih oblika plastelinom, djeca razvijaju ovu vještinu koja će im takođe vrlo dobro doći za vrijeme školovanja.

Recommended Posts