Kućne igre sa djecom

U vrijeme kada moramo ostati kući potrebno nam je što više ideja kako da se djeca zabave kod kuće. Pored slobodne igre, koja je od najvećeg značaja za dječiji razvoj kreativnosti i mašte, evo i nekih ideja kako da pomognete djeci da se zabave onda kada im je pomoć potrebna i kako da učinite zajedničko vrijeme što ljepšim. Ugasite TV i You Tube, pokažite djeci ove aktivnosti i vidjećete kako će ubrzo sami početi da se igraju bez vaše pomoći.

Bojenje i crtanje

Prosto i jednostavno, dajte djetetu drvene bojice ili flomastere, koje djeca ipak više vole jer ostavljaju jači trag na papiru. Bojanke možete da kupite ili ako ste u prilici, možete da ištampate šta god dijete poželi. Dovoljno je samo da upišete u pretraživač colouring pages i eventualno dodate šta tačno želite i kliknite print.

Pečati

Djeca obožavaju pečate. Možete ih kupiti u raznim knjižarama i prodavnicama igračaka. Dajte im papir i pečate i neko vrijeme će uživati lupajući ih.

Plastelin

Daje velike mogućnosti. Starija djeca mogu da prave samostalno šta god požele, mlađoj djeci možete pomoći tako što ćete zajedno pravili ili koristiti modle. Mogu se pronaći razni recepti za pravljenje plastelina kod kuće. A najbolja zabava je kada se udruže pečati i plastelin.

Tempere i vodene boje

Obucite djetetu staru garderobu ili stavite kecelju, stavite mušemu na sto. Dajte mu četkicu i boje i vidjećete sa kakvim uživanjem će crtati nakon što mu pokažete kako. Sačuvajte prvi crtež ili ga fotografišite. Možete kupiti ili napraviti stalak od kartona koji će slikanje učiniti još zanimljivijim, jer mnoga djeca vole da stoje i da crtaju.

Čitanje

Čitanje ne mora da bude rezervisano samo za odlazak u krevet. Namjestite se udobno, pokrijte se ćebetom i uplovite u priče omiljenih junaka u bilo koje doba dana. Čitajući djeci usađujete ljubav prema knjigama, a to je nemjerljiv dar svakome od nas.

Grafomotoričke vežbice

Možete nabaviti knjižice sa grafomotoričkim vježbanjima ili ih takođe možete ištampati. Razni oblici, krive linije, spajanje tačkica, lavirinti, crtanje oblika po isprekidanim linijama, odlične su vježbe pisanja i crtanja.

Slikanje u mlijeku

Sipate mlijeko u posudu i kapnete nekoliko kapljica boja za hranu. U drugu posudu sipate malo tečnosti za sudove i u nju umočite štapić za uši. Onda tim namočenim štapićem dodirnete boju u mleku i boja kreće da se razliva, praveći najlepše šare. Izgleda kao ples boja i magično je. Djeca ovo obožavaju.

Slikanje u pjeni za brijanje

Malo tatine pjene za brijanje i u nju sipajte nekoliko kapi boje za hranu. Tankim štapićem polako mješajte pjenu, praveći krive linije. Dobićete divne šare. Onda na to prislonite karton bijele boje, utisnite ga lagano u šarenu boju, sklonite i obrišite sa njega višak pene. Dobićete divnu šarenu sliku.

Nizanje perlica

Perlice mogu da posluže u svrhu vježbanja sitne motorike tako što se nižu na kanap ili na nekuvanu špagetu ili slično. Stariji drugari mogu da prave narukvice ili ogrlice, birajući boje koje žele.

Pravljenje oblika od perlica

Na tablu za perlice poredate perlice u obliku koji želite. Preko oblika stavite papir za pečenje i ispeglate zagrijanom peglom dok se perlice malo ne otope i zalijepe jedna za drugu, čineći tako divnu figuru kojom dijete bude oduševljeno. Za ideje za pravljenje možete koristiti Pinterest.

Lijepljenje naljepnica

Samostalno lijepljenje naljepnica u sveske ili na papire, kao i knjige za označenim mjestima za lijepljenje istih su uvijek dobra zabava.

Lutkarsko pozorište

Napravite od kartonske kutuje mini pozorišnu scenu, a mini lutkice koje se stavljaju ne prstiće napravite od bilo kakvog materijala uz pomoć igle i konca, flomastera…pustite mašti na volju. Izmišljajte priče zajedno sa djecom i od njih pravite predstave.

Slaganje slagalica

Puzle su uvijek dobra ideja. I mi stariji volimo da ih slažemo. Kartonske ili drvene, ištampana plastificirana slika koje je isečena na delove, sve su odlična zanimacija.

Koncert

Mikrofon u ruke (ili nešto što imitira mikrofon) i koncert može da počne. Odličan način da dijete vježba i uči nove pjesmice. Takođe uključite i muzičke instrumente ako ih imate. Ako ne, šerpe i varjače su još zabavnije.

Figurice

Da li one iz Kinder jajeta ili iz različitih kolekcija, svakog dana dajte djetetu da ih reda gdje god mu padne na pamet, igra se njihovom kućicom, kupa ih, uspavljuje… Dajte im neke kutijice, kućice, posude ili slično u koje će moći da ih ubacuju i redaju i iznenadićete se koliko dugo im to drži pažnju.

Pomoć u kuhinji

Kada treba nešto da skuvate, a dijete vas vuče za nogavicu, umjesto da ga postavite ispred TV-a, angažujte ga u kuhinji. Ako je malo da vam zapravo pomogne, neka ponese svoje igračke u obliku hrane i glumi da kuva. Ako nemate takve igračke, dajte djetetu neko voće ili povrće i plastični nož da njih kao sjecka ili jednostavno pomješajte vodu i brašno, napravite tjesto koje dijete može da mulja. Takođe možete uzeti i modle za kolače ili plastelin u koje može da sipa tjesto i pravi oblike.

Sortiranje predmeta

Veliki broj predmeta se može sortirati po veličini, boji, broju, obliku, itd. Dovoljno je da stavite slike kategorija po kojima će se predmeti razvrstavati i da pokažete djetetu gdje koji treba da stavi i ono će vrlo brzo shvatiti gdje šta treba da stavi.  Možete uključiti i sitnije predmete koje će hvatati plastičnim pincetama ili hvataljkama za salatu i da u igru uključite i vježbanje sitne motorike (vježbanje koordinacije očiju i prstiju ruku).

Kula od čaša

Vrlo jednostavno, uzmite plastične ili papirne čaše i redajte ih tako da od njih pravite kulu, zamak, ili šta god poželite. Bonus zabava je rušenje onoga što napravite.

Automobilske staze

Ljepljivom papirnom trakom (onom koju koristimo kada krečimo) napravite stazu za vožnju autića. Po tepihu ili parketu, ova traka se lako skida i ne ostavlja ljepak, zato je i idealna za ovakve i slične igre. Dajte djetetu autiće i zabava može da počne. Starija djeca mogu sama da lijepe staze. Ukoliko imate, u igru ubacite saobraćajne znakove, saobraćajce, pješake i sve što vam se učini zanimljivim.

Igre pretvaranja

Kada se dijete igra pretvaranja, ono aktivno eksperimentiše sa socijalnim i emotivnim životnim ulogama. Na taj način osjeća kako je “biti u tuđim cipelama”, što mu pomaže da vježba vrlo bitnu vještinu u svom moralnom razvoju, a to je empatija. Zato, dozvolite djetetu da se povremeno “maskira” u šta god poželi, čak i ako to podrazumjeva pozajmljivanje stvari iz vašeg ormara. Neka se slobodno igra smišljajući situacije u kojima se njegov lik nalazi u tom trenutku.

Kupanje lutaka ili automobila

Napravite sapunicu u kadici i ubacite unutra automobile ili igračke po izboru. Možete uzeti i sunđer za pranje. Idealna prostorija za ovakvu vrstu zabave su terasa kada je toplo ili kupatilo kada je hladnije. Ne postoji djete koje ne voli da se brčka, kvasi, prska i ostale igre koje uključuju vodeni haos. S vremena na vrijeme im treba priuštiti ovakav vid zabave.

Piknik

Možete organizovati pravi piknik napolju ili kod kuće kada vremenski uslovi ne dozvoljavaju odlazak u prirodu. A možete i napraviti piknik za lutke ili zamišljene drugare. Dekica, korpa sa hranom i posuđem, pravim ili igračkama, kako ste već odlučili i piknik može da počne. Možete osmisliti tako da ponekad kao porodica neki svoj obrok pojedete na ovakav način.

Naučni eksperimenti

Za malo starije drugare možete napraviti pravu malu hemijsku laboratoriju kod kuće. Ideje možete pronaći bilo gdje na internetu.

Kuglanje

Potrebni su vam lopta i nešto što će imitirati kegle. Možete iskoristiti plastične ili papirne čaše ili rolne toalet papira. Rolne možete ukrasiti kolaž papirom, kako bi ljepše izgledale. Poredajte svoje kegle i zarolajte kuglu-loptu i uživajte u djetetovom uzbuđenju.

Jesenje lišće na prozoru

Ova aktivnost zahtjeva dvostruko angažovanje, što je čini duplo zanimljivijom. Izađite napolje i ponesite korpu u koju ćete staviti lišće koje budete skupili. Birajte raznovrsne oblike i boje. Kada dođete kući, uzmite providnu foliju za hranu, stavite je na sto i odvijte je onoliko koliko želite da bude veliki ukras za prozor, ali nemojte sjeći foliju, već pridržavajte rolnu dok dijete na foliju slaže lišće. Onda preko složenog lišća prekrijte još jedan sloj folije i isjecite. Lijepo namjestite sve i popravite ako je nešto potrebno i samo stavite na staklo prozora. Folija će se sama zalijepiti, tako da nema prljanja prozora.

Kampovanje

Idealna aktivnost za cijelu porodicu. Improvizujte šator koristeći prekrivače i ubacite unutra sijalice za jelku. Sklupčajte se unutra i pričajte, smejte se ili čitajte knjigu. Nakon što dijete ovo bude vidjelo od vas, možete samo postaviti improvizovani šator i ono će samo kampovati sa svojim igračkama.

Mađioničarski trikovi

Ukoliko znate neke od tikova, pokažite ih djeci. Ako ne znate, a zanima vas, potražite neke tutorijale i naučite nešto novo i zabavno.

Dekorisanje

Čestitke, ukrasi, pokloni, pakovanje poklona… Dajte mašti na volju ili konsultujte Pinterest, najbolje mjesto za inspiraciju i dobijanje ideja šta napraviti.

Crtanje po tabli

Bjela tabla po kojoj se piše markerima ili ona tamna po kojoj se piše kredama ili ona magična piši-briši. Sve tri su odličan način da se dijete zabavi i zaigra. Djeca obožavaju table.

Sjeckanje makazama

Možete da iscrtate linije po kojima djeca treba da sjeku makazama, oblike, da im date papire i kartone različitih debljina i tekstura. Takođe i razne materijale, trake i slično. Maloj djeci je dovoljno samo dati papir i makaze kako bi osjetili šta treba da rade. Pokažite im tako što ćete im prvo pridržavati papir, a onda ih pustiti da sjeckaju sami. Vodite računa samo da makaze ne budu oštre niti šiljate. Objasnite detetu da treba da pazi na svoje ruke, da se sječe samo to što ste mu dali, ne garderoba, namještaj, knjige ili slično. Takođe je bitno da im se skrene pažnja da se makaze odlažu na sto nakon korišćenja i da ne treba da se kreću dok ih drže u rukama.

Kolaž papir

Od kolaž papira može da se napravi mnogo toga. Mogu se iscrtati oblici, pa onda sjeći ili se mogu odmah sjeckati i lijepiti na papir, praveći razne pejzaže, oblike, likove, itd. Ovde imamo spoj crtanja, sjeckanja, lijepljena i kreativno angažovanje prilikom pravljenja kolaža.

Za svaki dan nova igra. Uživajte igrajući se.

Recommended Posts