Pomozite svom djetetu da postane nezavisno

Nezavisno dijete

Što više odrasta, vaše dijete će sve više uviđati da je ono individua za sebe koja se u jednom trenutku odvojila od vas. Sa njegovim identitetom dolazi i potreba da određene stvari uradi samo. Evo kako možete da utičete da dijete na svom razvojnom putu postane samostalno i kasnije izraste u čovjeka koji će imati svoj stav i biti u stanju da preuzme odgovornost za svoje postupke. Koraci na putu ka samostalnosti:

Bezbjedno okruženje za vašeg malog istraživača

Kako bi dijete maksimalno razvilo svoju nezavisnost potrebno je da stalno pomjera svoje granice u ispitivanju sopstvenog okruženja. Da biste sprječili tenziju i jurnjavu okolo praćenu glasnim “Ne!” svaki put kada se dijete uhvati za nešto, najbolje je da uredite svoj dom tako da bude bezbjedan za dijete. Ovo će djetetu pružiti određenu autonomiju koja mu je potrebna dok razvija svoju ličnost, a vama će pružiti mir.

Prepustite djetetu vođstvo

Naravno da dijete treba da poznaje određene granice, ali je dobro s vremena na vrijeme prepustiti mu ulogu vođe. Ukoliko dijete želi npr. da obuče ski opremu usred mjeseca jula, dopustite mu, u nekom trenutku će i samo shvatiti da mu je vrućina. Nekada treba dopustiti djetetu da samo dođe do određenog zaključka, prije nego što mu vi taj isti zaključak servirate. Dopustite mu da tako samo raste i uviđa kako stvari u njegovom okruženju funkcionišu.

Pokažite djetetu korake

Odraditi neki posao kako treba je ključ osjećaja nezavisnosti i ostvarenja, ali sa djetetom je potrebno da imate dosta strpljenja. Objasnite djetetu svaki korak nekog zadatka posebno i lagano. Zadatak raščlanite na nekoliko akcija i postarajte se da dijete lijepo razumije svaku od njih. Npr. ako želite da ga naučite da počisti za sobom nakon obroka, objasnite mu da prvo što treba da uradi je da odnese tanjir do sudopere, potom čašu, pa pribor. Na kraju možete vidjeti kako će dijete to obaviti samo uz detaljne instrukcije i vašu podršku. Time djetetu dopuštate da stvari preuzme u svoje ruke, dajete mu manju odgovornost, a iz prikrajka mu pružate osjećaj sigurnosti ukoliko nešto pođe naopako ili mu zatreba vaša pomoć.

Dopustite mu da učestvuje

Kada dijete vidi da obavljate neke njemu zanimljive aktivnosti, poput kuvanja ili čišćenja, dopustite mu da vam pomogne. Uvijek možete da pronađete aktivnost koja nije zahtjevna, a zbog koje će se dijete osjećati korisno.

Ne ispunjavajte zadatke umjesto njega

Ukoliko ste djetetu prepustili određeni zadatak, ma koliko se ono mučilo ili ma koliko vremena mu trebalo za izvršenje, dopustite mu da samo dovrši ono što je započelo, osim ako vas ne zamoli za pomoć. Imajte strpljenja i dopustite mu da samo pronađe najbolje rešenje. Time što ćete nešto uraditi umjesto njega nećete ništa postići.

Odvajanje i rastanak

Ukoliko dijete pak ima problema sa odvajanjem od vas i prilikom odvajanja osjeća strah i postaje anksiozno, evo kako mu možete pomoći da ovaj strah savlada:

Entuzijazam tokom rastanka

Potrudite se da makar odglumite da to što se odvajate uopšte nije velika stvar, budući da ćete se uskoro vratiti i opet biti sa njim. Ukoliko dijete počne da plače, nikako nemojte da dozvolite da vidi da i vas to povrjeđuje. Dijete mora da shvati da u tome nema ničega tužnog, jer odrasli imaju obaveze koje se ne mogu odlagati.

Vježbajte odsutnost

Možete navikavati dijete na vaše odsustvo pomoću tajmera. Podesite tajmer na 5 minuta i kažite djetetu da ćete na 5 minuta otići u drugu prostoriju i da ćete se vratiti. Kada dijete jednom bude razumjelo da ćete se vratiti, navijajte tajmer na duže intervale sve dok dijete ne bude spremno na duže odvajanje.

Izbjegavajte iskradanje

Iako mislite da ćete djetetu pomoći iskradanjem i time što ga nećete suočiti sa svojim odlaskom, ovo je pogrešan stav. Kada dijete jednom uvidi da ste ga napustili bez pozdrava, ono će još više brinuti da se možda nećete vratiti.

Pokažite ljubav

Kad god možete pokažite ljubav, poštovanje i podršku svom djetetu kako bi ono izgradilo samopouzdanje koje mu je potrebno da postane nezavisno. Pohvalite ga svaki put kada uradi nešto samostalno i pružite mu podršku kada za nešto nema hrabrosti.

Podrška i motivacija koju pružate djetetu su ključni za njegov razvoj i sticanje samostalnosti na tom putu.

Recommended Posts