Dječije svađe

Mala djeca se vrlo često svađaju. To je, jednostavno, dio procesa odrastanja i učenja kod djece. Čak i najmanja nesuglasica može da preraste u žestoku svađu, koja dalje može da preraste i u fizički sukob.
Ako i vi imate kod kuće ovaj problem, sigurno se pitate šta je to što vašu djecu podstiče da rješavaju probleme na ovakav način.

Zašto se djeca svađaju?

Odnosi među djecom u porodici su mješavina ljubavi i ljubomore. Braće i sestre su mnogo bliski, ali je ipak kod njih uvijek prisutno rivalstvo i takmičenje za ljubav i pažnju roditelja.

Srećom, ta ljubomora ne traje cijeli život. Najčešće se pojavljuje kod u uzrasta do 5 godina, pogotovo ako je razlika među djecom od 18 mjeseci do 5 godina. To što vama kad gledate sa strane izgleda kao mržnja dok se djeca svađaju, vrlo brzo nestaje i u sljedećem trenutku će se sigurno igrati zajedno i smijati kao da se ništa nije dogodilo.

Iako je ljubomora najčešće glavni razlog, te razmirice imaju i drugu funkciju – omogućavaju djeci da se izraze, da pokažu svoju individualnost i da se istaknu u odnosu na druge. Kada plaču i viču, djeca ustvari tako pokazuju svoju ljutnju i pokazuju okolini da postoje.

8 načina da spriječite dječije svadje

Svađe između vaše djece su sasvim normalna stvar, ali znamo da su za vas često nepodnošljive. Evo nekoliko savjeta kako da smanjite te razmirice.

  1. Tretirajte djecu na isti način dok se svađaju. Kada pokušate da otkrijete ko je izazvao svađu, uvijek će jedno od njih znati da može da se izvuče kao žrtva. U tim situacijama nikada ne zauzimajte stranu jednog od njih.
  1. Ignorišite svađe do jedne određene granice. Vrlo često djeca započinju kavgu da bi  vašu pažnju skrenuli na sebe. Ako svađa nije nasilna, ignorišite je na kratko, a onda prekinite.
  1. Pohvalite ih kada nešto zajedno urade ili naprave. Kad god rade nešto složno zajedno, kažite im da uvijek treba tako da komuniciraju i da tako najljepše izgledaju. Posvetite im više pažnje, naravno, svakom podjednako, kada se lijepo ponašaju i kada su složni.
  2. Obratite pažnju na svoje ponašanje. Ukoliko se raspravljate sa partnerom, bilo bi dobro da to ne radite pred svojom djecom. Oni uče od vas.
  1. Razgovarajte sa njima o svađi kada su mirni. Vikanje odmah nakon svađe uopšte ne pomaže. Sa vašom djecom treba da razgovarate kada se strasti smire. Zamolite ih da pronađu drugi način, osim batina i bučnih rasprava, za rješavanje svojih malih konflikata.
  1. Nemojte da ih kažnjavate. Ako kaznite djecu za neku manju svađu, sigurno će se naljutiti. Kazna će dati vrlo kratkoročne rezultate. Istina, ponekad kazna ne može da se izbjegne, ali trudite se da ne budete previše strogi i nikako ne kažnjavate samo jedno dijete. Ili svi, ili niko.
  1. Izbjegavajte igre koje su previše takmičarske. Ako se vaša djeca svađaju mnogo često, izbjegavajte da im dajete da se igraju igara koje imaju takmičarski duh. Tako ćete koliko toliko ograničiti svađe. 
  1. Unesite više ljubaznosti u vašu svakodnevnicu. Kad god pitate vaše dijete da vam nešto donese, počnite rečenicu sa “molim te”, a svaki put kada vam nešto donese ili učini nešto za vas kažite “hvala”. Tako ćete vaše dijete podstaknuti da i samo bude ljubazno.


Kako vas doživljava vaše dijete i da biste saznali kakvo mišljenje ima o vama, možete da igrate igru “ Zamijeni uloge”. Objasnite djetetu da ćete na određeno vrijeme da zamijenite uloge. Dijete će biti roditelj, a vi dijete. Tako, osim što ćete vidjeti kako izgledate u dječijoj glavi, u isto vrijeme će ono saznati da biti majka, odnosno otac i nije lak posao.

Takođe, možete, kada se djeca posvađaju, reći im da napišu pismo u kome će objasniti kako se osjećaju. To će im pomoći u shvatanju da se raspravljaju oko nečeg što i nije pretjerano važno, stavljajući akcenat na proživljena osjećanja.

Normalno je, čak i zdravo, da se braća i sestre svađaju, pogotovo dok su u mlađem uzrastu, ali je veoma važno da ih naučite kako da prevaziđu razmirice. Često ćete morati vi da se umejšate, ali nerjetko će i sami rješavati nesuglasice.

Ponekad se junaci iz bajki ili crtanih filmova ljute na svoje rođake. Iskoristite neku od priča koju vaši mališani vole, u kojoj sestra oprosti uvrede svojim najbližima, poput “Pepeljuge” i usmjeravajte ih ka literaturi i medijskim sadržajima koji promovišu važnost porodice, oproštaj i rješavanje poteškoća.

Radite nešto “posebno” sa svakim od njih pojedinačno. Možda vam se čini da će ih to učiniti ljubomornima, ali vjerujte da ima prednosti. Dok god djeca dobijaju podjednaku, ličnu pažnju, osjećaće se da ih vrjednujete kao pojedince, a ne kao “zbirnu” djecu. Ovo takođe doprinosi stvaranju zdrave distance između njih.

Dajte im da zajedno riješe neki problem, poput pravljenja slagalice. Kada je slože, dajte im težu. Ovo će ih naučiti da pomažu jedno drugom i oslanjaju se na međusobnu podršku. Jačajte im avanturistički timski duh, tako što ćete ih voditi na kampovanje, pecanje ili jednostavno u zoološki vrt. Pohvalite ih kada vidite da se dobro slažu, jer pozitivna kritika važna je koliko i negativna.

Recommended Posts