10 načina kako da pomognete djetetu da prihvati poraz

Igra je važan segment u odrastanju svakog djeteta. Dijete kroz igru uči, razvija svoje kapacitete, stiče razne vještine i njeguje takmičarski duh. Sve ovo je jako važno za zdrav razvoj jednog mališana.

Kao i većina stvari u odrastanju djece, naučiti dijete da prihvati poraz se ne savladava u okviru jedne situacije već je to proces koji zahtjeva duži vremenski period u kome je dijete izloženo kako pobjedama tako i porazima u nekoj aktivnosti, odnosno igri.

Često su roditelji iz najboljih namjera i u cilju da njihova djeca osjete samo prijatna osjećanja poput sreće, spremni da urade neke stvari kao što je npr. stalno popuštanje djetetu da pobjedi u igri. Naravno da nije cilj da roditelj igra neku igru uvijek sa punim svojim kapacitetima, koji su zasigurno veći od djetetovih i tako ne dozvoli djetetu da pobjedi.

U većini stvari je odgovor negdje na sredini a rjetko kada podrazumijeva jednu ili drugu krajnost, stoga je tako i ovdje.

To znači da povremeno izlaganje djeteta porazu je dobro za dijete, jer će to biti prostor da nauči da se nosi sa frustracijom, da se nosi sa ishodom koji mu se ne dopada, a prije svega da prepoznaje, razumije i upravlja svojim emocijama.

Ako naučimo dijete da prihvati poraz, veća je vjerovatnoća da će i kasnije u životu lakše pronaći način kako da se nosi sa porazima u životu.

Zašto je važno da dijete učimo kako da prihvati poraz?
Zato što je poraz sastavni dio života. Kada krenu u vrtić ili školu izgubiće u nekoj igri od svojih vršnjaka, kada još malo porastu može se desiti da ne upišu školu koju su željeli ili da ne dobiju posao kojem su se nadali i da to dožive kao veliki poraz i kao tragično iskustvo. Sa druge strane ako pomažemo djetetu da razvija i njeguje ovu vještinu, veća je vjerovatnoća da će i kasnije u životu lakše pronaći način kako da se nosi sa porazima u životu.

Kako roditelj može da pomogne djetetu da savlada ovu važnu lekciju?
1. Pokažite strpljenje

Učenje je proces, stoga ne treba da očekujete da će dijete iz prve da savlada ovaj izazov. Potrebno je puno malih koraka i niz situacija koje će djetetu biti izazovne, ali u kojima će postepeno savladavati ovu vještinu.

2. Razumijevanje je iscjeliteljsko

Naravno da je dijete htjelo da pobjedi, budimo realni – i mi volimo da pobjedimo u nekoj igri, ko ne voli? Zato nije na odmet da kažete djetetu: „Vjerujem da si imao/la veliku želju da pobjediš“.

3. Izlaganje

Igrati se sa djetetom igara u kojima može da se pobjedi ili izgubi. Omogućiti djetetu da se igra sa vršnjacima takve igre, naravno sve u skladu sa uzrastom djeteta. Sportske igre su takođe dobar izbor, koje takođe utiču i na pravilan fizički razvoj djeteta.

Dijete kroz igru uči, razvija svoje kapacitete, stiče razne vještine i njeguje takmičarski duh.

4. Podrška i prisustvo

Biti tu za dijete bez obzira na ishod najviše može pomoći da dijete nauči da prihvati poraz. Ako je pobjedilo da se zajedno radujete, a ako je izgubilo da pomognete djetetu da se izbori sa emocijama koje osjeća.

5. Učenje pravilima igre i fer pleju

Kada su jasna pravila prije početka igre manja je vjerovatnoća da će doći do nesporazuma tokom same igre. Mogućnost učenja je i kada zajedno sa djetetom gledate npr. neku sportsku utakmicu. To je dobar teren da razgovarate o pravilima fer plej igre i da ukažete na nekoga ko se ponio fer a ko pak nije i da pitate dijete kako se njemu to čini.

6. Budite primjer

Djeca posmatraju i prate kako se drugi oko njih ponašaju u različitim situacijama. Kako se vi ponašate kada izgubite je jako važno za dijete. Pokažite i pričajte o emocijama npr. kažite da ste razočarani. Čestitajte protivniku na pobjedi i fer igri. Nakon toga bi bilo dobro da istaknete šta ćete sljedeći put drugačije. Posljednji dio je jako važan, jer uči djecu da uz uložen trud svaka vještina može da se unaprijedi, i na taj način djeca će prije imati želju da je razvijaju nego da odustanu od aktivnosti.

7. Razgovarajte sa djetetom

Pitajte dijete kako mu je bilo, šta mu se dopalo u igri a šta nije, kako određeni ishod igre razumije i kako se osjeća. Aktivno slušajte šta dijete ima da vam kaže, jer se na ovaj način gradi blizak odnos sa djetetom što vjerujem da nam je svima cilj.

Djetetu je igra važna i to što je doživjelo poraz, dijete može doživljavati kao najveći izazov sa kojim se susrelo do sada.

8. Pohvalite šta je bilo dobro

Čak i kada dijete izgubi i ako možda nije pokazalo neke zavidne vještine u npr. igranju fudbala, pronađite nešto što je bilo dobro. Na primjer: „Mnogo mi se dopalo kada si pružio/la ruku svim protivničkim igračima i čestitao/la im na pobjedi, vidi se da si fer plej igrač“. Pored toga uvijek kada ima prostora za tako nešto, može da se pošalje i neka poruka o vrijednostima koje bismo htjeli da naše dijete usvoji: „Jako lijep gest je bio kada si pružio/la ruku protivničkom igraču i pomogao/la da ustane nakon što ste se sudarili i pali“.

9. Ne umanjujte značaj igre

Djetetu je igra važna i to što je sada doživjelo poraz, dijete može doživljavati kao nešto jako teško, možda i najveći izazov sa kojim se susrelo do sada. Komentari poput „To je samo glupa igra“, „Baš te briga, što si izgubio“ neće biti korisni djetetu i neće mu pomoći da nauči da se nosi sa porazom u budućim situacijama.

10. Ne umanjujte emocije djeteta

Najvažnije za kraj. Šta dijete osjeća vezano za poraz je stvarno i važno. Ako mu kažemo „Šta plačeš, pa nije kraj svijeta“ govorimo mu da to što osjeća nije ok da osjeća i dijete će vremenom naučiti da potiskuje ili negira svoje emocije, što nije konstruktivna strategija i može kasnije u životu da dovede do različitih psiholoških poteškoća. Umjesto toga pitamo dijete kako se osjeća i pomažemo mu da imenuje emociju i podstičemo dijete da neko vrijeme bude u dodiru sa svojom emocijom i onda će ona da prođe.

Sve u svemu, naoružajte se strpljenjem i razmišljajte o tome da osnažite vašu djecu sa što više različitih vještina koje će im dobro doći kasnije u životu. Sa druge strane ako propustite neku šansu da vježbate ili čak ako se i desi da nekad pogriješite, ne budite strogi prema sebi svima nam se desi poneki poraz. Već sutra je novi dan sa nizom novih situacija za učenje i vježbanje vještina. Sutra je nova prilika da budemo bolji nego danas.

Recommended Posts