Svjetski šampion iz škole “Malac Genijalac”

Dana 27. i 28. novembra održana je VII MEĐUNARODNA ABAKUS OLIMPIJADA koja je okupila preko 650 učesnika iz 25 zemalja! Na olimpijadi su učestvovali i polaznici naše škole Malac Genijalac, testirajući na taj način svoje vještine brzog mentalnog računanja i rješavanja različitih intelektualnih zadataka.

Olimpijada iz mentalne aritmetike 2021

Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada pobjednicima Olimpijade je bila 5. decembra i ponosno objavljujemo da je na Međunarodnoj olimpijadi iz mentalne aritmetike zlatnu medalju osvojio Andrej Živanović, desetogodišnjak iz Beograda, polaznik naše škole “Malac Genijalac”.

Andrej je učenik petog razreda osnovne škole, a najbolji rezultat na svijetu ostvario je na onlajn olimpijadi, koja je u organizaciji Centra „Abakus“ iz Moskve okupila talente širom svijeta. Preko 650 olimpijaca iz 25 zemalja testiralo je svoje vještine brzog mentalnog računanja i rješavanja logičkih zadataka i naš Andrej je bio najbolji.

Šampion iz Srbije je bio najuspješniji u brzom mentalnom računanju – 200 dvocifrenih brojeva, koje je riješio za  60 sekundi, da bi potom tačno izračunao niz od 50 trocifrenih brojeva za samo 40 sekundi.

Andrej Živanović – Svjetski šampion

Pored šampionskog mjesta, još dva polaznika škole “Malac Genijalac” osvojila su vrijedna priznanja. Tako se u kategoriji najmlađih učesnika šestogodišnji Stefan Popović iz Beograda okitio bronzanom medaljom, dok  je njegov vršnjak, Konstantin Mladenović, takođe iz Beograda, osvojio četvrto mjesto.

Takmičari su pored brzog računanja rješavali i zadatke iz neobične matematike, odnosno, posebnu vrstu logičkih zadataka, koje su morali riješiti u kratkom vremenskom intervalu. Zadaci su bili tako osmišljeni da su se takmičari oprobali u pet različitih kategorija razmišljanja: logičko, apstraktno, kombinatorno, algoritamsko i naravno – aritmetičko.  Pobjednici su bili oni takmičari koji su najbrže riješili zadatke.

Čestitatamo Andreju, Stefanu i Konstantinu, njihovim učiteljicama, ali i svim Malcima koji su učestvovali na svjetskoj Olimpijadi!

ZA DJECU KOJA MIJENJAJU SVIJET!

Recommended Posts