Malac Računarac

Škola programiranja za djecu
od 10+ godina

Osnovni cilj „Malca Računarca“ jeste razvoj programerskih vještina, te poticanje kreativnosti kod djece. Stečeno znanje Vašem djetetu može biti polazna osnova za dalje vidove usavršavanja i učenja u oblasti programiranja, izrade mobilnih aplikacija i slično.

.. ili saznajte više!

Malac Računarac se sastoji od 3 modula

UPOZNAJMO
RAČUNARE

Neka Vaše dijete ovlada upotrebom računara, sazna šta je SOFTWARE I HARDWARE i nauči da bezbjedno koristi INTERNET

PROGRAMIRANJE ZA POČETNIKE

Kurs koji Vaše dijete upoznati sa JEZIKOM RAČUNARA i otvoriti svijet programiranja koristeći programske jezike SCRATCH i PHYTON

WORDPRESS
KREIRANJE WEB SAJTOVA

Na ovom kursu Vaše dijete naučiće da kreira svoj PRVI SAJT, kombinujući grafiku, fotografije, muziku i zvuk

O nama

„Malac Računarac“ je škola programiranja za djecu koja se razvila u okviru škole za „Mentalnu Aritmetiku – Malac Genijalac“. Mentalna aritmetika je osnovna djelatnost i okosnica škole “Malac Genijalac“, a kako odmah uz mentalnu aritmetiku ide i programiranje, tako će djeci biti omogućen kompletan program na jednom mjestu.

„Malac Računarac“ je škola programiranja za djecu od 10 i više godina. Djeca će krenuti sa učenjem bazičnih programa, pa idući ka složenijim. Prvo što će učiti jeste upoznavanje sa računarom, računarskom opremom i računarskim programom, odnosno detaljno upoznavanje sa hardware-om i software-om. Vrlo je bitno da djeca budu upoznata sa svim komponentama računara i da nauče za šta sve kompjuteri služe i koji su im elementi, jer bez osnovnog znanja o hardware-u i software-u, teško da se kasnije mogu razumjeti komplikovaniji zadaci. Nakon naučenih osnova, slijedi učenje programskih jezika Scratch i Python, a nakon toga upoznavanje i savladavanje vještina web programiranja WordPress.

malac-genijalac-532x690

Osnovni cilj „Malca Računarca“ jeste razvoj programerskih vještina, te poticanje kreativnosti kod djece. Stečeno znanje Vašem djetetu može biti polazna osnova za dalje vidove usavršavanja i učenja u oblasti programiranja, izrade mobilnih aplikacija i slično.

Bez obzira na to pokazuje li vaš mališan interes za informatiku ili ne, rad na kompjuteru i tehnološke inovacije neće ga mimoići u životu. Na sreću, današnja djeca tehnologijom se služe bez ikakvog prethodnog učenja: koriste pametne telefone i tablete za zabavu i školu, a tehnologija će sigurno biti i nezaobilazan dio njihovog posla, u budućnosti, bez obzira koje zanimanje odabrali.

Programiranje ne treba da bude nešto što je rezervisano samo za kompjuterske genijalce, već za svako dijete. Programiranje utiče na razvoj ostalih vještina i sposobnosti kod djece. Bez obzira da li će neko postati menadžer marketinga, muzičar ili vozač autobusa, ove ideje su korisne, jer djeca kroz program naše škole unaprjeđuju logičke sposobnosti, razvijaju kreativnost i uče se timskom radu.

..i saznajte više

Modul 1

UPOZNAJMO RAČUNARE

Uvodni kurs namijenjen djeci koja se po prvi put susreću sa računarima. Za njega nije potrebno nikakvo ranije iskustvo ili predznanje u radu na računarima. U ovom dijelu upoznaćemo kako zapravo funkcionišu računari i čemu oni služe. Saznaćemo da oni posjeduju svoje tijelo koje ih čini čvrstim (HARDWARE), ali i da su im potrebni posebni programi (SOFTWARE) koji ih pokreću i čine “živim i sposobnim za komuniciranje“.

Takođe BEZBJEDNA UPOTREBA INTERNETA predstavlja važan cilj koji ćemo naučiti i uspješno savladati nakon upoznavanja sa računarima. Vrlo je bitno da djeca budu upoznata sa svim komponentama računara i da nauče za šta sve kompjuteri služe i koji su im elementi, jer bez osnovnog znanja o hardware-u i software-u, teško da se kasnije mogu razumjeti komplikovaniji zadaci.

Bez obzira na to pokazuje li vaš mališan interes za informatiku ili ne, rad na kompjuteru i tehnološke inovacije neće ga mimoići u životu. Na sreću, današnja djeca tehnologijom se služe bez ikakvog prethodnog učenja: koriste pametne telefone i tablete za zabavu i školu, a tehnologija će sigurno biti i nezaobilazan dio njihovog posla, u budućnosti, bez obzira koje zanimanje odabrali.

Munjevit tehnološki razvoj omogućio nam je iskustva o kojima smo još donedavno samo maštali, a informatičke vještine postale su zanimanje budućnosti.

Modul 2

PROGRAMIRANJE ZA POČETNIKE

Scratch je dinamičan vizuelni programski jezik koji omogućava lako kreiranje interaktivnih priča, igara, animacija i čestitki, te njihovo dijeljenje sa drugim korisnicima preko interneta. Koristeći Scratch dijete može bez napora naučiti samostalno izraditi jednostavne računarske igrice i programe, a na isti način svoju kreativnost može usmjeriti i u interaktivne priče i multimedijalne animacije.

Namijenjen je djeci od 10 i više godina, a razvijen je na poznatom američkom sveučilištu MIT, u grupi nazvanoj Lifelong Kindergarten, vječiti vrtić. Djeca po principu drag-and-drop izrađuju animacije, interaktivne priče i igrice. Ideja je potaknuti djecu da istražuju, smišljaju i ostvaruju svoje ideje, koje zatim mogu pokazati drugima putem interneta, usput usvajajući osnove programiranja, matematike, vizualnog i interaktivnog dizajna. Programiranje u Scratchu potpuno je vizuelno. Djeca pišu programe tako što slažu gotove blokove u veće konstrukcije.

Python je programski jezik koji se pokazao kao prvoklasni učesnik u savremenom razvoju softvera, upravljanju infrastrukturom i analizi podataka. On više nije uslužni jezik u pozadini, već glavna sila u razvoju web aplikacija i upravljanju sistemima.

Uspjeh Python-a se oslanja na nekoliko prednosti koje pruža kako početnicima tako i stručnjacima: Python se lako uči, tako da djeci neće biti problem da usvajaju nova znanja. Broj funkcija u samom jeziku je skroman, pa zahtjeva relativno malo uloženog vremena ili napora da se naprave prvi programi, čime učenje ovog programa za djecu predstavlja  pravo zadovoljstvo i zabavu. Vrlo je popularan u programerskom svijetu i široko korišćen.

Djeca danas provode veliki dio slobodnog vremena za kompjuterom, uz telefon ili tablet uz igre, a ovo je odličan način da se nauče kreativnom i analitičkom razmišljanju na zabavan način.

Osnovni cilj „Malca Računarca“ jeste razvoj programerskih vještina, te poticanje kreativnosti djece.

Modul 3

WORDPRESS
kreiranje web sajtova

WordPress – kurs web programiranja koji je namijenjen djeci i tinejdžerima koji žele naučiti kako izraditi i uređivati web stranice. Kurs je baziran na sticanju praktičnih i upotrebljivih znanja i vještina, pa će tako polaznici tokom kursa učiti kroz praktičan rad kako se izrađuju i uređuju web stranic

IT industrija je, pored finansijskog i medicinskog sektora, najprofitabilnija grana u svijetu. Stečeno znanje Vašem djetetu može biti polazna osnova za dalje vidove usavršavanja i učenja u oblasti programiranja, izrade mobilnih aplikacija i slično.

WordPress se smatra najuspješnijom CMS (sistem za upravljanje sadržajem) platformom za pokretanje i održavanje web stranica. Zbog svojevrsne lakoće korišćenja ova platforma je široko prihvaćena, a open source (otvorenog koda) zajednica se već u samom početku nastajanja aktivno uključuje u njegov dalji razvoj. Za lične i profesionalne potrebe, kreiranje korporativnog bloga i sajta za promociju proizvoda i usluga, WordPress predstavlja pouzdan i nezaobilazan alat jer, priznaćete, danas ako niste prisutni na internetu i nemate svoje sopstveno mjesto, kao i da ne postojite. Vrlo često se upravo ovaj softver koristi za objavljivanje blogova, ali i internet sajtova, a njegova osnovna karakteristika je vrlo jednostavna instalacija i upravljanje.

Klinci obožavaju tehnologiju i taj interes svakako treba dobro iskoristiti. Bio vaš mališan sljedeći Steve Jobs ili ne, učenje programiranja ili barem povremeno igranje s pozadinskim komponentama igrica, aplikacija i web stranica može mu biti od velike koristi. Učenje programiranja pomoći će mu razviti sposobnost rješavanja problema, kreativnost i komunikacijske vještine.

“Svi bismo trebali naučiti programirati, jer nas programiranje uči kako razmišljati”
Steve Jobs
Apple