7 važnih vještina koje djeca nauče uz LEGO kockice

Svi znamo za LEGO kockice. Većina nas je odrasla s njima. LEGO je jedan od najvećih brandova na svijetu, odmah prepoznatljiv i s ogromnom bazom obožavatelja, i velikih i malih.

Zanimljivosti koje možda niste znali o LEGO kockicama

Riječ “Lego” dolazi od danskih riječi “leg godt” što u prevodu znači “dobro se igrati”. Zvanični brend izmišljen je 1932. godine u Danskoj, a idejni tvorac je bio Ole Kirk Kristijansen. Bio je izvrstan stolar, koji je odlučio velike predmete koje je izgrađivao zamijeniti malim drvenim igračkama. Ole Kirk Kristijansen umro je prije nego što je Lego zaživio i postao popularan širom svijeta. Njegov sin Godtfred 1950. godine je nadogradio Lego sa dodatnim elementima, među kojima su se našli i krovovi, ali i cigle koje su se jednostavnije spajale.

Brend je zaživio pod motom “Lego sistem igre” koji je ohrabrivao djecu da uče kroz igru i zabavu. S obzirom na to da su Lego kockice prvobitno bile drvene, vjerovatno se pitate šta se desilo pa su postale plastične? Odgovor je razarajući požar koji se desio 1960. godine, kada je kompanija odlučila da drvene igračke i dijelove zamijeni plastičnim. Međutim, u dizajnu se nije promijenilo ništa, što znači da su današnji setovi kompatibilni sa onim iz ranih šesdesetih.

1968. otvoren je prvi zabavni park LEGOLAND u Billundu u Danskoj, a danas se takvi parkovi nalaze i u Engleskoj, Njemačkoj, SAD-u, Maleziji…

Do sada je proizvedeno više od 700 milijardi LEGO kockica, odnosno 94 kockice po svakom stanovniku Zemlje. Kad bi se poredalo 40 milijardi LEGO kockica, dosegnule bi Mjesec.

Ali, da li ste ikada razmišljali o edukativnim prednostima LEGO kockica?

Mnogi gledaju na LEGO isključivo kao na igru, ali postoji niz prednosti koje proizlaze iz slaganja ovih kockica. Pitajte bilo kojeg pedijatra, učitelja ili pedagoga i reći će vam istu stvar: djeca najbolje nauče kroz igru. Budući da imaju slabiji stepen koncentracije i strpljenja, igra je najbolji način da se upoznaju sa raznim individualnim i društvenim konceptima. Zbog toga su LEGO igre dobar alat za učenje.

LEGO potiče dječiju prirodnu znatiželju. U igri koriste sva svoja čula dok uče kako se koriste i slažu LEGO kockice. Kockice su takođe odličan oblik upoznavanja sa STEM-om (engleski akronim za science, technology, engineering, mathematics, odnosno nauku, tehnologiju, inženjering i matematiku) i to na način na koji sadržaj s lakoćom mogu povezati.

Rezultat? Djeca razvijaju nove vještine i budi se njihova znatiželja, te otvara prostor za istraživanjem novih interesa, talenata i kreativnosti. 

Ove šarene cigle uveliko olakšavaju procese učenja, a u nastavku provjerite koje sve vještine potiče igra s Lego kockicama i koje su ključne prednosti stvaranja i oblikovanja s Legom.

1. Razvija motoričke vještine

Igra s LEGO kockicama je odličan način za razvijanje djetetovih motoričkih vještina. LEGO vježba dječje prstiće, a oni klinci koji vole graditi će posebno uživati satima u igri. Djeca vježbaju spretnost dok povezuju LEGO komade različitih veličina i oblika. Spajanje kockica zahtijeva različite količine energije i čini odličnu vježbu za male prste. Uči djecu kako kontrolisati pritisak koji će kasnije primjenjivati za vrijeme pisanja što će vašem djetetu olakšati prve dane u školi.

2. Potiče samopouzdanje i individualnost

Djeca kroz igre otkrivaju svoje talente i na taj način postaju sigurniji u sebe. Kada izgrade kućicu ili most od LEGO kockica, osjećaju ponos na svoje malo remek djelo. Kako postaju samouvjereniji u svoje sposobnosti, tako prihvaćaju i sve više rizika u igri, bez straha od neuspjeha. LEGO im omogućava da testiraju svoje granice i  trude se napraviti nešto više, spektakularnije i komplkovanije.

U igri s LEGO setovima, dijete može izraditi nešto potpuno drugačije od onoga što se nalazi na uputstvu ili što izrađuju djeca oko njega, što je jako dobra stvar. Različitosti su u redu, a LEGO je odličan način da pokažu kako je individualnost nešto čime se trebaju ponositi.

3. Razvijaju matematičko razmišljanje

Slaganje LEGO kockica vježba djetetovu fokusiranost i pažnju na detalje. Kroz igru s LEGO setovima djeca istražuju ideje simetrije, ravnoteže, oblika i veličina. Djeca promatraju koliko se malih komada može uklopiti u veliki komad i mogu početi eksperimentisati s podjelom.

Kada dijete ima ograničeni broj LEGO kockica da dovrši cijeli projekt, onda počinje proces računanja, jer shvaćaju da svaki komad i figura imaju vrijednost. Djeca čak mogu započeti složeni zadatak racionalizacije kako bi dovršili svoje remek-djelo.

4. Upornost i strpljenje

Igranje s LEGO kockicama nije uvijek zabavno. Kada se uruši toranj na koga su potrošeni sati, dijete osjeća tugu ili ljutnju. Međutim, to je vrlo dobra lekcija za vaše dijete, jer ih uči da budu istrajni u svom naumu. Individualna igra razvija strpljenje, jer mnoga djeca mogu osjete frustraciju kada se komadi ne uklapaju ili ih ne mogu složiti na način na koji su to zamislili, ali ipak se iskontrolišu i krenu graditi ispočetka.

Kada se javi problem, dijete prolazi kroz sve moguće scenarije i polako shvaća da ljutnjom i odustajanjem neće dobiti rezultat koji žele. Drugim riječima, proces izgradnje pokazuje im da treba vremena za dobre rezultate i uči ih produktivnim načinima kako riješiti frustracije i suočiti se s većim izazovima.

5. LEGO poboljšava kreativnost

Kreativnost se razvija, jer djeca koriste razne oblike, boje i veličine kockica kako bi stvorili složene LEGO strukture, bilo da je riječ o svemirskom brodu ili vatrogasnoj stanici. Kada djeca nemaju ograničenja, njihova imaginacija i kreativnost se probude. U takvoj situaciji nema ispravnog ili pogrešnog, pa djeca mogu istražiti svoju kreativnost bez straha od neuspjeha.

Jedino ograničenje koje dijete ima je ograničenje njihove mašte. Rano djetinjstvo je sjajno vrijeme za poticanje njihove kreativnosti. LEGO je odlična igra koja pomaže vašem mališanu da zamišljenu stvar pretvori u nešto konkretno. Dodatni bonus je što se mogu nastaviti igrati sa svojom kreacijom.

Kreativno razmišljanje je jako važna vještina, a kada je potaknuto već u ranom djetinjstvu, stvorićete djetetu podlogu za veće stvari.

 6. Uči dijete društvenim vještinama

U grupnoj igri, bilo sa porodicom ili drugom djecom, slaganje LEGO kockica uči dijete fer igri kroz dijeljenje i komunikaciju. Ako dva mališana trebaju isti komad LEGO slagalice, oni se moraju dogovoriti oko korištenja. Igra u grupi ih uči vrijednosti dijeljenja i da je ljubaznost često nagrađena.

Kroz igru s LEGO kockicama djeca nauče i osnovna načela prijateljstva. Saradnjom, oni počinju graditi ne samo složene nacrte, već i prijateljstva s drugom djecom i postaje im jasnije da postoji snaga u timskom radu.

7. Razvijaju lateralno mišljenje i vještine planiranja

Uputstva za slaganje LEGO setova mogu biti izazovna. Međutim, to pomaže djeci da razviju vještine planiranja, kao i lateralno razmišljanje. Kad se suoče s problemom u slaganju kockica, dijete mora  ponovno proučiti svoje prethodne korake kako bi pronašli dijelove koji se trebaju popravljati.

Ove vještine pokazuju zašto su LEGO setovi omiljena igra generacijama širom svijeta. LEGO je dokaz da edukativno i zabavno mogu ići ruku pod ruku, te otvaraju djeci sasvim novi svijet koji im pokazuje kako mogu postići svoj puni potencijal. Pruža beskrajne sate zabave, a LEGO vole i mladi i stari.

Sada kada znate za brojne benefite LEGO kockica više se nećete dvoumiti oko nabavke novog seta za vaše dijete.  Iznenadite svoje klince ovim omiljenim kockicama i uživajte.

Recommended Posts