Prvi put na skijama

Roditelji često znaju biti u nedoumici kada krenuti sa prvim skijaškim koracima s djecom. Naravno, uvijek vrijedi ona “nikada nije kasno”, ali ako ćemo slušati prirodu i neke razvojne procese u čovjeku, onda definitivno postoji idealno vrijeme.

Nakon rođenja djeteta i klasičnih vježbica za pospješivanje psihofizičkog razvoja djeteta, koje najčešće propisuje pedijatar, potrebno je lagano krenuti i sa nekim malo zahtjevnijim stvarima. Poznato je da je za djecu kratkotrajan izlazak na snijeg vrlo koristan, jer konstantan boravak u toplim i zatvorenim prostorijama tokom zimskih mjeseci nikako ne koristi djetetu. Naravno, izlasci moraju biti odmjereni i ne predugi.

 Iznad godinu dana starosti, tj. kada dosta ojačaju vratni mišići djeteta i kada dijete malo stasa, zanimljiva opcija je leđna nosiljka u kojoj roditelji mogu nositi dijete prilikom planinarenja i šetnjama po snijegu, kako bi se dijete počelo navikavati na snijeg. Ovo će djetetu biti veliki doživljaj i budite uvjereni da će mu drmuskanje na leđima jako goditi.

Sa dvije godine i uspješno savladanog hodanja djeca su spremna za prvi ozbiljniji kontakt sa snijegom. Igre, lagana trčkaranja, vožnja na sankama, čest boravak u prirodi, kod djece počinju oblikovati jednu naviku, pa se rađa prijateljstvo između prirode i mladog čovjeka.

Sa zdravstvene strane dječiji organizam se polako privikava i na temperature koje su po prvi put ispod ugodnih sobnih ili toplih ljetnih. Imunološki sistem jača, apetit se pojačava, cirkulacija se dodatno potiče, isto kao i sistem održavanja temperature.

Vrijeme je zimskih odmora, a jedan od najomiljenijih zimskih sportova svakako je skijanje koje, osim zabave i posebnog doživljaja koji će potvrditi svaki skijaš, donosi i brojne druge prednosti za motorički razvoj djeteta.

Skijanje razvija spretnost i okretnost, pridonosi razvoju osjećaja ravnoteže, aktivira sve mišiće i zglobove, a boravak na svježem planinskom zraku jača imunitet, ubrzava metabolizam i potiče apetit.

Vrijeme je za prve (početne) skije

Nakon početnih igara i prvog klizanja po ledu, trčanja po svježem snijegu, djeca su sa nepune tri godine spremna za prvi kontakt sa skijama. Za početak će biti dobre sasvim male, dječije skijice koje se zakače na buce ili zimske cipele. Na takvim skijama (i obavezno bez štapova) dijete je spremno za prve igre na snijegu, ali ovoga puta na skijama! U ovoj fazi, svakako apsolutnu preporuku imaju dječiji ski vrtići koji su sada već vrlo uhodani po većini ski centara te će ponuditi djetetu punu edukacijsku, zabavnu i pedagošku aktivnost. Takođe, u vrtiću je dozvoljena prisutnost budnog roditeljskog oka, koje je najbolji lijek za sve “alarmantne situacije” poput pada na stražnjicu ili sklizanja kape na oči, a svakako i za brisanje nosa.

Tehnika skijanja

Što se tehnike tiče, sa tri godine dijete savladava blagi spust ravno, te vijuganje u plugu, a sve kroz igru i razne vrste zabave na blagim, gotovo ravnim stazama začinjenim ugodnom i zaigranom atmosferom. Djeca će u ovoj fazi vrlo brzo upijati sva stečena znanja i sa zanimanjem se upuštati u nove snježne avanture. Ova faza djeteta je vrlo bitna jer je u periodu od 2,5 do 4 godine prisutan nagli razvoj motoričkih sposobnosti. Ako se faza preskoči, neke stvari ostaju nenadoknadive, što nije tragično, ali svakako je poželjno iskoristiti taj period. Uz navedeno, poželjne su sve igre s loptom i sve vježbe koje jačaju motoričke sposobnosti.

Prave skije

Sa četiri godine dijete je spremno za prave skije i pancerice. Edukacija ide dalje svojim tokom. Počinju se vježbati prvi elementi skijaške tehnike poput plužne vožnje, a poseban naglasak stavlja se na stabilnost za koju je vrlo važno da se dobro uvježba jer njome dijete jača sigurnost i povjerenje u sebe, padinu, a u krajnjoj liniji i u svog učitelja.

U prvim fazama učenja, postoje određene vježbe i sistemi kako bi se dijete što lakše prilagodilo novim situacijama. Tako npr. za kontrolisanje brzine djetetovog kretanja, zgodna je improvizacija obuhvaćanje djeteta oko struka konopcem te primanja istog za oba kraja djetetu iza leđa. Na taj način možemo početi sa laganim spustom niz pravu padinu. Brzina se kontroliše plužnim položajem nogu.

Pravi skijaš

Nakon svih uhodavanja, u kasnoj predškolskoj dobi, dijete već vrlo sigurno i samouvjereno vlada skijaškom tehnikom. U svim fazama preporučuje se upisivanje djeteta u ski školu. Na taj način dijete će pravovremeno i na pravi način dobivati informacije i upijati znanja, a zbog učitelja kojeg ranije nije poznavalo, riješen je i problem autoriteta koji ponekad roditelji teško održavaju u kritičnim situacijama.

Usavršavanje tehnike i pokreta

Rana školska dob preostaje za vježbanje naprednijih skijaških tehnika i pokreta. Na taj način, dijete će sa skijama biti na “ti” od najranije dobi i iskoristiće fazu kada osjećaj straha još nije toliko prisutan kao u mladenačkoj ili odrasloj dobi. I vjerujte, što čovjek prije nauči skijati, duže će se skijati. Većina ljudi koji skijaju u poodmakloj dobi su skijaši od najranijeg djetinjstva. Pitajte ih kako se osjećaju, da li su zdravi i kakvog su psihičkog stanja. Odgovor je samo jedan…

Bonton na skijalištu

Iako je dio svake škole skijanja i skijaški bonton, nije naodmet da roditelji djeci s vremena na vrijeme ponove osnovna pravila kako bi se izbjegla svaka opasnost. “Gust” promet na skijaškoj stazi te raznolike vještine skijaša zahtijevaju oprez te se djeca od najranije dobi moraju naučiti pravilnu ponašanju.

Važno je znati da brzinu i način skijanja treba prilagoditi vlastitoj vještini i uvjetima na stazi, a pri spustu se ne smije ugroziti smjer kretanja ostalih skijaša.

Obilaziti se smije sa svih strana, ali s dovoljnim razmakom od skijaša kojeg se zaobilazi. Ako je dijete palo, treba se što prije maknuti sa staze. Uspinjati se smije samo uz rub staze. Kao i u cestovnom prometu, i skijaški promet ima svoje znakove – žute koji upozoravaju na opasnost, kao i one ostalih boja (plave, crvene i crne), ovisno o težini staze. Ako je neki skijaš na stazi ozlijeđen, treba mu pomoći, odnosno obavijestiti spasilačku službu.

Naravno da se u ovim situacijama dijete, pogotovo mlađe, neće naći samo, ali je važno da pravila ponašanja usvoji što prije kako bi se kasnije pravilno i odgovorno ponašalo na skijaškoj stazi, nikoga ne ugrožavajući.

Savjeti za prateću opremu

Napomena: Posebno je bitno da djeca na snijegu nisu pretjerano obučena. Višeslojna, topla odjeća, koja ipak omogućava kretnje i ne izaziva pretjerano znojenje, je obavezna. Uvijek sa sobom nosite dovoljno tečnosti, ne nosite gazirano niti jako izotoničko piće. Konzumiranje velike količine hrane prije izlaska u prirodu i većih aktivnosti svakako treba izbjeći. Prije izlaska na snijeg dijete bi trebalo jesti umjereno, te svakako neka ostane barem pola sata nakon obroka na miru. Rezervna odjeća i topli kutak automobila, planinarskog doma, apartmana ili hotela svakako neka bude pri ruci. Uživajte na snijegu!

Recommended Posts